Имотният скандал около финансовия министър Асен Василев и Даниел Лорер продължава

...
Имотният скандал около финансовия министър Асен Василев и Даниел Лорер продължава
Коментари Харесай

Сега: Измама е в дъното на иска от 5 млн. лв. срещу бившата фирма на Асен Василев

Имотният скандал към финансовия министър Асен Василев и Даниел Лорер продължава да се оплита. От ново определение на Софийския градски съд, вписано по делото на някогашната компания на Василев  “СТВ Консълтинг ”, излиза наяве за какво е претенцията от 5 млн. лева против нея - американският гражданин Себастиян Бретшнайдер твърди, че е бил излъган от сътрудниците си.

В подадена от юриста на Бретшнайдер молба до съда по почналото против фирма  “СТВ Консълтинг ” производство по неплатежоспособност написа, че между Бретшнайдер и трето лице, което не се загатва поименно, е имало контракт за даване на заем в обилни размери. “СТВ Консълтинг ” се е задължила да дава отговор абсолютно за всички суми, дадени по контракта за заем, в това число като учреди ипотека върху парцели за вземания на кредитора. Договорено е на кредитора да се изплатят и всички суми при възможна продажба на актива, които са останали налични след погасяване на отговорности на  “СТВ Консълтинг ”, произлизащи от банкови покупко-продажби. 

Това обаче не се е случило. Бретшнайдер твърди, че плануваните обезпечения не са ипотекирани в негова изгода, а са продадени. Остатъкът не му е изплатен и длъжникът няма желание да се издължава. Междувременно  “СТВ Консълтинг ” подава молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност, а Себастиян Бретшнайдер е подал на собствен ред сходна молба за взаимно разглеждане от съда.

Бретшнайдер изтъква, че няма спор за съществуването на дълг от страна на длъжника и че самият той е кредиторът с най-голямо взимане. В молбата се акцентира още, че Бретшнайдер е единственият негарантиран заемодател, който не е български жител и който е останал с убеждението, че вземането му е съответно обезпечено. Затова той упорства съдът да назначи временен синдик като обезпечителна мярка.

В определението си съдът акцентира, че предварителните обезпечителни ограничения по Търговския закон се постановат по изключение при съществуване на безапелационни писмени доказателства, от които може да се съди за евентуалната основателност на молбата и съществуването на интерес от обезпечението. Интерес е налице, когато длъжникът разпилява, унищожава и или укрива имуществото си. Съдът е решил, че подобен интерес е налице и държанието на длъжника може да докара до застрашаване на ползите на неговите кредитори предвид на осъщественото предписание с активи. За да резервира салдото сред ползите на дебитор и заемодател, съдът е постановил и Бретшнайдер да внесе гаранция от 35 000 лв., както и да поеме месечните разноски за възнаграждение на работата на синдика. За синдик е избрана Ралица Топчиева, като съдът не се е съобразил с препоръчаното от Бретшнайдер име.

Най-вероятно обект на разногласието е тъкмо продажбата на постройката на ул. " Чаталджа " 3, която първоначално е напълно благосъстоятелност на " СТВ Консълтинг " и заложена за два поредни банкови заеми. Впоследствие един от етажите е продаден на депутата от Политическа партия Даниел Лорер. През септември 2023 година компанията продава своята част от парцела за 3 млн. лева, а Лорер - за 1.8 млн. лева Купувач и в двата случая е Станислава Арнаудова - като физическо лица и през своя компания.

От молбата на " СТВ Консълтинг " да бъде оповестена в неплатежоспособност излиза наяве, че общите й отговорности са 8 854 547, а активите - 707 829 лева

Скандалът с парцелите не е проблем

На въпрос на кореспондент дали ще поддържа Асен Василев да остане ''министър на сглобката'' и след ротацията, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, представен от БГНЕС, съобщи, че ''скандалът към парцелите на Даниел Лорер и Асен Василев не е никакъв проблем''. След което се върна обратно в 2019 година и скандала " Апартаментгейт'', когато стана ясно, че тогавашният ръководител на парламентарната група на герберите Цветан Цветанов се е сдобил с първокласен парцел от над 200 квадрата с частен асансьор в ''Сграда на годината'' на компанията ''Артекс'', придобит на цена от към 630 евро на квадрат.

Неясно за какво Борисов изригна против натрупалите се пред пленарната зала кореспонденти, като ги упрекна, че не обръщат внимание на верните тематики. " Кой задава тона кое е значимо за медийната среда? Една видна корупционна скица в спортното министерство няма никакъв коментар от министъра на спорта ", съобщи Борисов. И продължи с ретроспекцията на имотния скандал към Цветан Цветанов: " А помните ли тези живи връзки от парцела на Цветанов кое какъв брой коства, по какъв начин коства? Тогава неверно освободих Цветанов. Ако знаех, че ще неглижирате сходни проблеми, за какво щях да си предизвиквам това на партията, дясната си ръка са освободя. След като това не е проблем, се чудя кой в тази страна задава тона, кое е значимо за медийната среда, с цел да бъде едното с часове, с дни държано в медийното пространство, когато е против нас, а една корупционна скица в министерството на спорта няма никакъв коментар, няма отговор на министъра'', съобщи Борисов ядосано. 

 

Инфо: " Сега "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР